Spit

Spit in de rug. Hoe wordt het veroorzaakt en hoe los je het op?

Bij spit in de rug, of acute lage rugpijn, is het vaak plotseling in de rug geschoten. Men omschrijft het ook als door de rug gaan, vaak bij een onschuldige beweging of wanneer iemand langere tijd in dezelfde houding heeft gelegen of gezeten. Vaak is hier al een periode van onvoldoende bewegen aan vooraf gegaan. De pijn bij spit kan afkomstig zijn uit irritaties rond ligamenten (bandjes), spieren, aanhechtingen en/of gewrichtsoppervlakken van de wervelkolom. Ook kan spit ontstaan waarbij er geen plotseling moment van “er inschieten” is voorgevallen, maar wanneer klachten geleidelijk zijn ontstaan.

Hoe komt spit tot stand?

De oorzaak van spit is vaak een overbelasting van weefsel in en rondom de onderrug. De specifieke structuur is lastig te beoordelen, maar over het algemeen heeft het te maken met een combinatie van overbelaste spieren, banden, gewrichten en/of het kapsel. Deze overbelasting kan een gevolg zijn van te weinig bewegen en/of verkeerd bewegen.

Wat je ziet bij mensen met spit, is dat er geen goede balans meer bestaat tussen verschillende groepen spieren. Bij een té inactieve levenswijze, bijvoorbeeld wanneer je gedurende de dag veel zit of te weinig sport (en dan rekenen we de zit-sporten even niet mee), kunnen bepaalde spieren passief, lui en slap worden. Je kunt dit in een extreem geval bijvoorbeeld vergelijken met mensen die een langere tijd in het ziekenhuis hebben gelegen. Wanneer zij weer proberen te bewegen, gaat dat gepaard met trillen en schokjes. Het lichaam weet namelijk even niet meer hoe het vloeiend en adequaat moet bewegen, puur vanwege het feit dat er langere tijd geen prikkel tot stand is gekomen. De spieren zijn langere tijd niet tot nauwelijks gebruikt, gewrichten worden stijf, de bandjes zijn slapper geworden, het bindweefsel verstijft als er niet bewogen wordt en het kapsel kan gaan irriteren wanneer er langdurig in bepaalde standen gehangen wordt.

Dit proces vindt ook plaats bij een passieve levensstijl, alleen bouwt dit relatief wat langzamer op. Het lichaam wordt nou eenmaal slapper zodra het niet tot nauwelijks gebruikt wordt. Ons lichaam heeft een mechanische functie, waarvoor een prikkel nodig is; beweging. Krijgt ons lichaam informatie in de vorm van bewegen, dan zullen alle structuren gezond blijven. Onze spieren blijven actief. Gewrichten bewegen soepel. Het kapsel rondom onze gewrichten wordt gelijkmatig belast en minder snel geïrriteerd. Banden worden treksterker en het bindweefselstelsel gezond en soepel. Bewegen betekent niets minder dan informatie dat in weefsel terecht komt, waardoor er sterker weefsel ontstaat. Heb je dus last van spit, ga dan alsjeblieft bewegen en blijf bewegen!

Spit symptomen en klachten

Spit kent verschillende symptomen die per persoon verschillen. De onderstaande klachten komen het meest voor:

 • Een zeurend gevoel in de onderrug, soms gepaard met pijnlijke steken.
 • Pijn in de lage rug die soms kan uitstralen naar de billen, heupen of naar boven richting het midden van de rug.
 • Het gevoel van een stijve rug en toenemende stijfheid wanneer er niet tot weinig bewogen wordt.
 • Het minder goed kunnen bewegen vanuit de rug.
 • Pijn in de onderrug bij bukken en strekken.
 • Pijn in de onderrug bij langdurig zitten en/of staan.
 • Pijn in de onderrug bij het opstaan uit bed.

Wat kunnen oorzaken zijn van spit?

Er kunnen tal van oorzaken relevant zijn voor het ontwikkelen van spit, echter ligt dit voor iedereen anders. De ene persoon zit de hele dag aan een bureau, de ander tilt veel en weer een ander heeft last van constante stress en spanning in het lichaam.

Veel voorkomende oorzaken op een rij:

 • Een (onschuldige) draai-, buk- of strekbeweging. 
 • Langdurig zitten.
 • Te weinig sporten.
 • Plotselinge toename van zwaar werk. Denk aan verhuizen, verbouwen of het beoefenen van een nieuwe sport.
 • Verminderde belastbaarheid/ongetraindheid van de rugspieren.
 • Spanning en stress, vaak op het werk.
 • Het hebben van overgewicht.
 • Op een verkeerde manier tillen.
 • Simpelweg ouder worden.

Wat kun je doen tegen spit?

Last van spit? Geen nood, je bent niet de enige. Toch kan het soms lastig zijn meteen meteen de juiste aanpak te vinden om je pijn te verminderen. Ga je naar de huisarts, fysiotherapeut, neem je pijnstillers of schaf je een nieuwe stoel aan?

In mijn jarenlange ervaring als personal trainer en fysiotherapeut heb ik veel onderzoek gedaan naar spit, om uiteindelijk het programma ‘Vaarwel rugpijn’ te ontwikkelen. In dit programma zit al mijn kennis verwerkt die ik de afgelopen jaren heb opgedaan op het gebied van rugklachten (spit) en de behandeling ervan. Ik heb honderden cliënten succesvol van hun klachten afgeholpen en ook jou ga ik helpen om er afscheid van te nemen.

Ben jij ook klaar om een einde te maken aan jouw spit? Start dan vandaag nog met het door mij ontwikkelde programma.

 • Vanaf dag één resultaat.
 • Kennis om voor altijd van je spit af te zijn.
 • Minder stijfheid en een flexibeler lichaam.
 • Meer ontspanning in je hoofd én lichaam.
 • Aanbevolen door huisartsen, manueel therapeuten en fysiotherapeuten.
 • Niet afhankelijk zijn van therapeuten, medicatie of dure behandelingen.

Het onderwerp ‘Spit’ in een notendop

Wat is spit?

Bij spit in de rug of acute lage rugpijn is het vaak plotseling in de rug geschoten. Men omschrijft het ook als door de rug gaan, vaak bij een onschuldige beweging of wanneer iemand langere tijd in dezelfde houding heeft gelegen of gezeten. Vaak is hier al een periode van onvoldoende bewegen aan vooraf gegaan.

Waar komt de pijn bij spit vandaan?

De pijn bij spit kan afkomstig zijn uit irritaties rond ligamenten (bandjes), spieren, aanhechtingen en/of gewrichtsoppervlakken van de wervelkolom.

Hoe komt spit tot stand?

De oorzaak van spit is vaak een overbelasting van weefsel in en rondom de onderrug. De specifieke structuur is lastig te beoordelen, maar over het algemeen heeft het te maken met een combinatie van overbelaste spieren, banden, gewrichten en/of het kapsel. Deze overbelasting kan een gevolg zijn van te weinig bewegen en/of verkeerd bewegen.

Welke klachten ervaar je bij spit?

– Een zeurend gevoel in de onderrug, soms gepaard met pijnlijke steken.
– Pijn in de lage rug die soms kan uitstralen naar de billen, heupen of naar boven richting het midden van de rug.
– Het gevoel van een stijve rug en toenemende stijfheid wanneer er niet tot weinig bewogen wordt.
– Het minder goed kunnen bewegen vanuit de rug.
– Pijn in de onderrug bij bukken en strekken.
– Pijn in de onderrug bij langdurig zitten en/of staan.
– Pijn in de onderrug bij het opstaan uit bed.

Wat kun je doen tegen spit?

Indien je last hebt van spit is het belangrijk om te bewegen en te blijven bewegen. In het door mij ontwikkelde programma ‘Vaarwel rugpijn’ laat ik zien hoe je op een verantwoorde manier kunt bewegen en daarmee jouw rug sterker en flexibeler maakt. Hiermee kun je jouw spit oplossen.