Lage rugpijn

De oorzaak van lage rugpijn en hoe je er vanaf komt

Lage rugpijn staat ook wel bekend als spit, lumbago, rugpijn of aspecifieke lage rugpijn. Lage rugpijn is de meest voorkomende blessure/aandoening in de westerse wereld. Tussen de 60 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een periode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking.

De meeste mensen proberen zelf een oplossing te vinden voor hun klacht en zullen hier dan ook zonder al te grote problemen van af kunnen komen. Bijna 7% van deze groep besluit tóch naar de huisarts te gaan. De specifieke kern die de pijn veroorzaakt is vaak lastig te beoordelen, maar vaak heeft het te maken met een combinatie van overbelaste spieren, banden, gewrichten en/of het kapsel.

Symptomen en klachten lage rugpijn

  • Zeurende pijn, soms gepaard met steken in de lage rug.
  • Pijn in de lage rug die uitstraalt naar de billen of middenrug.
  • Stijfheid in de lage rug.
  • Bewegingsbeperking en verminderde mobiliteit in de lage rug.
  • Lage rugpijn bij het bukken en omhoog komen.
  • Lage rugpijn die toeneemt bij langdurig zitten.
  • Lage rugpijn bij het opstaan uit bed.

Hoe lang duurt lage rugpijn?

Lage rugpijn dat tot 6 weken duurt valt onder de categorie acute lage rugpijn. Tussen de 6 en 12 weken wordt dit subacute rugpijn genoemd. Deze twee categorieën kennen in principe een positief herstel, mits er voldoende bewogen wordt.

Als klachten langer dan 12 weken aanhouden, valt dit onder de categorie ‘chronische lage rugpijn’. Heb jij dus langer dan 12 weken last lage rugpijn? Dan word je in deze “zorgwekkende” groep gegooid. Stress! Toch? Nee, valt wel mee. Het betekent dat er herstelbelemmerende factoren langdurig in stand zijn gebleven die ervoor zorgen dat jij nog steeds pijn ervaart.

Kun je hier wat aan veranderen? Natuurlijk! Er is alleen een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden als je over een langere periode pijnklachten ervaart, namelijk het psychosociale aspect, oftewel “Hoe ga ik psychisch en mentaal om met mijn klacht?”. Gedragsmatige factoren kunnen dus een negatieve invloed hebben op herstel van jouw klachten zoals stress, vermijdingsgedrag, jezelf slachtofferen of depressieve gedachten.

Hoe ontstaat lage rugpijn en wat zijn veelvoorkomende oorzaken?

Lage rugpijn ontstaat vaak wanneer het plotseling in je onderrug is geschoten, vaak bij een onschuldige beweging of wanneer je langere tijd in dezelfde houding hebt gelegen of gezeten. Vaak is hier al een periode van onvoldoende bewegen aan vooraf gegaan. De pijn kan afkomstig zijn uit irritaties rond ligamenten (bandjes), spieren, aanhechtingen en/of gewrichtsoppervlakken van de wervelkolom. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Een plotselinge beweging zoals buigen, strekken of draaien. Deze beweging kan in de eerste instantie onschuldig lijken, echter is er al een toename van spanning aan vooraf gegaan waardoor het in de rug kan schieten.
  • Te lang zitten, bijvoorbeeld kantoorwerk of bankhangen.
  • Te weinig lichaamsbeweging, weinig tot niet sporten.
  • Zwaar werk dat ineens is toegenomen, zoals bijvoorbeeld sjouwen, verhuizen, klussen, nieuw werk of een nieuwe sport.
  • Ongetraindheid van het lichaam, verminderde kwaliteit van spieren, pezen, banden etc. door afwezigheid van trainingsprikkels.
  • Stress, onrust en spanning.
  • Te hoog vetpercentage.
  • Niet adequaat tillen.
  • Algehele veroudering van het lichaam.

Hoe kun je lage rugpijn verminderen?

In ieder geval voldoende en adequaat bewegen. Dus niet alleen kantoorwerkers die veel zitten hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van lage rugpijn, maar ook mensen die lang staan, veel tillen of weinig sporten. De norm die de laatste jaren wordt gegeven om dagelijks te bewegen is 150 minuten per week matig tot intensief bewegen, wat neerkomt op zo’n 20 minuten per dag.

Mijn ervaring leert dat dit toch écht te weinig is. Als je de dag indeelt in drie taartpunten; nachtrust, werk en vrije tijd, zie je dat het overgrote deel van de mensen te weinig en/of niet adequaat beweegt in ⅔ van de dag. Rust is roest, dus zoek een activiteit die je leuk vindt om uit te voeren en tevens fungeert als uitlaatklep.

In het kort:

  • Lage rugpijn is de meest voorkomende lichamelijke klacht.
  • Naarmate je ouder wordt, wordt de kans op lage rugpijn groter.
  • Bewegen vermindert de kans op het ontwikkelen van lage rugpijn.
  • Langdurige passieve houdingen zoals zitten vergroten de kans op het ontwikkelen van lage rugpijn.
  • Lage rugpijn heeft over het algemeen een gunstig beloop.

Vaarwel rugpijn

Niet iedereen beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om fysieke klachten helemaal zelfstandig op te lossen. Misschien heb je geen tijd, geld of zin om een behandeltraject te starten bij een therapeut.

Daarom is het nu tijd om definitief een einde te maken aan jouw lage rugpijn. Hoe? Met de oplossing ‘Vaarwel rugpijn’ die ik als fysiotherapeut en personal trainer heb ontwikkeld. Door de jaren heen heb ik honderden mensen gezien met lage rugpijn en met succes behandeld. De verschillende hulpmiddelen, oefeningen, aanpassingen, tips en trucs heb ik in nu een uniek interactief programma gegoten. Ik ga jou helpen om van jouw rugklachten af te komen. Voor eens én voor altijd.

Waarom kiezen voor ‘Vaarwel rugpijn’?

  • Vanaf het begin direct resultaat.
  • Kennis om voor altijd van je lage rugpijn af te zijn.
  • Minder stijfheid en een flexibeler lichaam.
  • Meer ontspanning in je hoofd én lichaam.
  • Aanbevolen door huisartsen, manueel therapeuten en fysiotherapeuten.
  • Niet afhankelijk zijn van therapeuten, medicatie of dure behandelingen.

Het onderwerp ‘Lage rugpijn’ in een notendop

Wat zijn symptomen van lage rugpijn?

De symptomen die je bij lage rugpijn kunt ervaren zijn als volgt:

– Zeurende pijn, soms gepaard met steken in de lage rug.
– Pijn in de lage rug die uitstraalt naar de billen of middenrug.
– Stijfheid in de lage rug.
– Bewegingsbeperking en verminderde mobiliteit in de lage rug.
– Lage rugpijn bij het bukken en omhoog komen.
– Lage rugpijn die toeneemt bij langdurig zitten.
– Lage rugpijn bij het opstaan uit bed.

Hoe lang duurt lage rugpijn?

Indien je genoeg beweegt verdwijnen de klachten na gemiddeld 3 weken. Heb je langer dan 12 weken last van lage rugpijn? Dan wordt er gesproken over ‘chronische lage rugpijn’. Betekent dit dat je nooit meer van je rugpijn af zal komen? Nee. Het betekent alleen dat er herstelbelemmerende factoren langdurig in stand zijn gebleven die ervoor zorgen dat je nog steeds pijn ervaart.

Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

In vrijwel alle gevallen is een gebrek aan bewegen de oorzaak van lage rugpijn. Ons lichaam bestaat uit een verzameling van spieren, pezen, gewrichten, banden en allerlei andere structuren die ontzettend veel baat hebben bij beweging van het lichaam.

Hoe kun je lage rugpijn verminderen?

De sleutel tegen lage rugpijn is eenvoudig: bewegen. Dit dient alleen wel op de juiste manier te gebeuren. In het door mij ontwikkelde programma ‘Vaarwel rugpijn’ geef ik je tal van oefeningen die je helpen om voor eens en voor altijd afscheid te nemen van jouw lage rugpijn.