Hernia

Heb ik een hernia? Wat is een hernia?

Het woord hernia betekent simpelweg uitstulping van een structuur in het lichaam, bijvoorbeeld wanneer een orgaan of ander weefsel ergens naar buiten komt, zoals ook het geval is bij een liesbreuk. De term ‘hernia’ wordt in de volksmond ook wel gebruikt wanneer het gaat om een rughernia. Denk je last te hebben van een rughernia? Lees dan even verder, want gelukkig is het beloop een stuk positiever dan je misschien denkt.

Je rug bestaat uit ruggenwervels met daartussen een kussentje van kraakbeen, ook wel discus of tussenwervelschijf genoemd. Dit zachte weefsel zorgt voor een goede begeleiding van je wervels en functioneert ook als schokdemper. Bij een hernia wordt weefsel vanuit dit kussentje naar buiten geduwd, richting de zenuwen van het ruggenmerg. Het niveau L4/L5 in de onderrug is waar een rughernia het meest voorkomt.

Hernia symptomen en klachten

Afhankelijk van het niveau waar de beknelling zit, kun je de volgende symptomen ervaren.

  • Je hebt in het algemeen last van rugpijn.
  • Je ervaart scherpe pijn of tintelingen in je bil, bovenbeen, kuit of voet.
  • Je ervaart een doof gevoel of gevoelsvermindering op bepaalde plekken van je been of voet.
  • Je huid op je been of voet is zeer gevoelig.
  • Je hebt een verminderde kracht in je been. Tijdens het lopen zak je bijvoorbeeld door je been of je hebt last van een klapvoet (niet goed kunnen afwikkelen van de voet).
  • Je ervaart een verhoogde spanning van spieren in het (onder)been.
  • Wanneer je niest, perst en/of hoest verergeren de klachten.
  • Je ervaart problemen bij het plassen of je stoelgang.

Heb je geen last van bovenstaande klachten maar ervaar je wel rugpijn? Klik dan hier om meer te weten te komen over rugpijn in het algemeen.

Wat is de oorzaak van een hernia?

Een hernia komt het meest voor bij mensen tussen de twintig en vijftig jaar oud. Vaak is een aangeboren verzwakking van de discus de oorzaak en is het een reeds bekende klacht binnen de familie. Langdurig en verkeerd zitten kan ook een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een hernia, bijvoorbeeld als je kantoorwerk doet. Veel voorover gebogen staan kan ook een rol spelen, zoals het geval is bij koks, automonteurs of mensen die in de zorg werken.

Naarmate je ouder wordt, vermindert de kwaliteit van de discus en kunnen zich soortgelijke klachten gaan voordoen. Weinig tot niet sporten, overgewicht, roken, drinken en zwaar lichamelijk werk kunnen ook factoren zijn die het ontwikkelen van een hernia kunnen beïnvloeden.

Geneest een hernia vanzelf of moet ik geopereerd worden?

Een fysiotherapeut of huisarts kan met bepaalde testen aantonen dat er wellicht een hernia aanwezig zou kunnen zijn. De enige manier om dat te bevestigen is een MRI. In 8 van de 10 gevallen geneest de hernia vanzelf, indien er adequaat bewogen en getraind wordt. Processen in het lichaam zijn prima in staat om de uitstulping vanuit de discus zelf op te ruimen en te verhelpen. Mijn ervaring leert dat veel patiënten al vermindering van klachten ervaren in 3 weken tijd, maar het kan soms ook een aantal maanden duren.

In sommige gevallen is er wél een hernia te zien op de MRI, maar ervaren mensen verder geen klachten. Ook is het mogelijk dat een hernia wordt aangetoond op een MRI, maar de mate van klachten in de onderrug toch ergens anders vandaan komen.

Hernia operaties komen steeds minder vaak voor. Dit omdat mensen die geopereerd worden op lange termijn vaak toch minder gelukkig blijken te zijn dan mensen die zich niet hebben laten opereren. In bepaalde gevallen is het wel noodzakelijk dat er een operatie plaatsvindt. Wanneer de vernauwing in het ruggenmerg dusdanig ernstig van aard is (bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen, zenuwuitval, incontinentie) of wanneer de klachten zo hevig zijn dat kwaliteit van leven in gevaar komt.

De oplossing om van een hernia af te komen

Mijn ervaring als fysiotherapeut en personal trainer met hernia cliënten is bijzonder positief. In het behandeltraject focus ik op de volgende zaken, waar de cliënt uiteindelijk zelfstandig mee aan de slag gaat.

  • Coaching en training met betrekking tot de houding.
  • Training gericht op het versterken van de core-spieren.
  • Ontspannen en losmaken van rug- en bilspieren
  • Mobiliseren van de wervelkolom, met name richting het strekken van de rug.
  • Aanleren van mobiliserende oefeningen.
  • Aanleren versterkende en stabiliserende oefeningen.
  • Aanleren stretches voor de rug en billen.

Denk je geen hernia te hebben maar heb je vooral last van rugpijn? Lees dan hier meer over rugpijn in het algemeen. Wil je meteen aan de slag om een einde te maken aan jouw rugpijn? Klik dan hier voor het programma ‘Vaarwel rugpijn’ welke ik als fysiotherapeut heb ontwikkeld.

Het onderwerp ‘Hernia’ in een notendop

Wat is een hernia?

Je rug bestaat uit ruggenwervels met daartussen een kussentje van kraakbeen, ook wel discus of tussenwervelschijf genoemd. Dit zachte weefsel zorgt voor een goede begeleiding van je wervels en functioneert ook als schokdemper. Bij een hernia wordt weefsel vanuit dit kussentje naar buiten geduwd, richting de zenuwen van het ruggenmerg. Het niveau L4/L5 in de onderrug is waar een rughernia het meest voorkomt.

Welke klachten ervaar je bij een hernia?

– Je hebt in het algemeen last van rugpijn.
– Je ervaart scherpe pijn of tintelingen in je bil, bovenbeen, kuit of voet.
– Je ervaart een doof gevoel of gevoelsvermindering op bepaalde plekken van je been of voet.
– Je huid op je been of voet is zeer gevoelig.
– Je hebt een verminderde kracht in je been. Tijdens het lopen zak je bijvoorbeeld door je been of je hebt last van een klapvoet (niet goed kunnen afwikkelen van de voet).
– Je ervaart een verhoogde spanning van spieren in het (onder)been.
– Wanneer je niest, perst en/of hoest verergeren de klachten.
– Je ervaart problemen bij het plassen of je stoelgang.

Wat is de oorzaak van een hernia?

Vaak is een aangeboren verzwakking van de discus de oorzaak en is het een reeds bekende klacht binnen de familie. Langdurig en verkeerd zitten kan ook een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een hernia, bijvoorbeeld als je kantoorwerk doet. Veel voorover gebogen staan kan ook een rol spelen, zoals het geval is bij koks, automonteurs of mensen die in de zorg werken.

Weinig tot niet sporten, overgewicht, roken, drinken en zwaar lichamelijk werk kunnen ook factoren zijn die het ontwikkelen van een hernia kunnen beïnvloeden.

Geneest een hernia vanzelf of moet ik geopereerd worden?

Hernia operaties komen steeds minder vaak voor. Dit omdat mensen die geopereerd worden op lange termijn vaak toch minder gelukkig blijken te zijn dan mensen die zich niet hebben laten opereren. In bepaalde gevallen is het wel noodzakelijk dat er een operatie plaatsvindt. Wanneer de vernauwing in het ruggenmerg dusdanig ernstig van aard is (bijv. verlammingsverschijnselen, zenuwuitval, incontinentie) of wanneer de klachten zo hevig zijn dat kwaliteit van leven in gevaar komt.

Mijn ervaring als fysiotherapeut en personal trainer met hernia cliënten is bijzonder positief. Tijdens een behandeltraject komen diverse aspecten aan bod waarmee jij als cliënt zelf aan de slag kunt gaan. Plan vandaag nog jouw intake zodat we binnenkort samen aan de slag kunnen gaan met jouw klachten.