Dossier rugpijn

Essentiële informatie als je last hebt van rugpijn

Rugpijn is in toenemende mate wereldwijd de meest voorkomende fysieke klacht/blessure bij mensen van alle leeftijden en waarschijnlijk behoor jij ook tot deze doelgroep anders belandde je niet op deze pagina. Vier op de vijf volwassenen zal minimaal één keer in zijn of haar leven te maken krijgen met rugpijn. Elk jaar ervaart 20 procent van de Nederlanders een periode van rugpijn, welke in mate van intensiteit sterk uiteenloopt.

Rugpijn staat in de volksmond ook wel bekend als lage rugpijn, spit of rugklachten. Ook kun je rugpijn ervaren wanneer er sprake is van een hernia.

Wat zijn symptomen van rugpijn?

De klachten die zich voordoen kunnen sterk verschillen. De één heeft vooral last van stijfheid en ervaart een beperking in bewegen, bijvoorbeeld met buigen en strekken. Een ander kan een zeurende beurse pijn ervaren die zich voordoet in de onderrug, met uitstraling naar het stuitje, billen of bovenrug. Symptomen die je bij rugpijn kunt ervaren:

  • Pijn die zeurend, beurs of stekend van aard is.
  • Pijn die uitstraalt vanuit de onderrug naar de bovenrug, stuitje, billen en/of heupen.
  • Stijf gevoel, minder goed en/of ver kunnen bewegen vanuit de rug, het gevoel dat de rug moet knakken.
  • Afwijkend van de pijn bewegen tijdens bijvoorbeeld het lopen, opstaan uit bed of opstaan uit een stoel.

Hoe lang duurt rugpijn?

Het goede nieuws is dat rugpijn over het algemeen een positief beloop kent. Dat betekent dat klachten vaak uit zichzelf verdwijnen na gemiddeld 3 weken. Het is daarbij wel belangrijk dat er genoeg bewogen wordt. En dat is waar een hoop mensen problemen bij hebben. Over het algemeen denkt men namelijk dat door de pijn heen bewegen (dus blijven bewegen ondanks dat men pijn ervaart) gepaard gaat met een toename van eventuele pijnklachten. Dit hoeft in veel gevallen niet zo te zijn. Rust is roest zeg ik altijd, en dat gaat vooral op bij veel mensen die rugpijn ervaren.

Wat zijn oorzaken van rugpijn en wat kan ik er zelf aan doen?

Zoals je hierboven kunt lezen is voldoende bewegen essentieel voor het verminderen van rugpijn. Helaas is de maatschappij anno nu dusdanig ingericht dat we steeds minder hoeven te bewegen, met name in ons werk.

Bedrijfsmatige processen zijn steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd, waardoor menselijke arbeid is geslonken tot een minimum. We zitten veel meer tijdens ons werk, ervaren gemiddeld gezien een hogere werkdruk en als we thuiskomen willen we kunnen ontspannen. En dat is jammer, aangezien we toch allemaal bezitten over een mooie verzameling spieren, pezen, gewrichten, banden en allerlei andere structuren die schreeuwen ‘BEWEGEN!’.

Mijn ervaring van de afgelopen jaren heeft me daarnaast ook laten zien dat een groot deel van de mensen sporten omdat het ‘moet’ in plaats van lichaamsbeweging oprecht leuk te vinden. Ik maak nu misschien een basale aanname en misschien voel je jezelf niet meteen aangesproken, maar deze opwaartse trend drukt wel steeds meer in toenemende mate een stempel op onze samenleving. Een cynisch voordeel is dat ik als fysiotherapeut en personal trainer genoeg werk heb, alleen hoe fijn zou het zijn als mensen steeds meer zelf de controle gaan terugkrijgen over hun lichaam?

Handvatten om afscheid te nemen van jouw rugpijn

Voor iedereen die controle wilt hebben over zijn of haar rugpijn heb ik het programma ‘Vaarwel rugpijn’ ontwikkeld. Het stelt jou in staat om jouw rugklachten zelf te behandelen, om vervolgens sterker, flexibeler, meer ontspannen en pijnvrij door het leven te gaan.

Waarom ik dit programma heb ontwikkeld? Als fysiotherapeut heb ik de afgelopen jaren honderden cliënten gesproken, onderzocht en met succes behandeld in mijn praktijk. Al deze cliënten hadden last van lage rugpijn. En weet je wat mij opviel? Een gelijkenis tussen de symptomen, de oorzaak en de oplossing.

Reden genoeg om al mijn kennis te bundelen in één product. Een product dat ik ‘Vaarwel rugpijn’ heb genoemd. Je kunt het via deze pagina bestellen en direct mee aan de slag gaan. Het bevat tips, trucs, oefeningen en kennis die alle facetten van het ontstaan, behandelen en het voorkomen van jouw rugpijn aanpakt.

Ik durf te stellen dat de aanpak gegarandeerd voor jou werkt. Je zult vanaf dag 1 verlichting voelen van jouw rugpijn, beloofd!

Het onderwerp ‘Rugpijn’ in een notendop

Wat zijn symptomen van rugpijn?

De symptomen die je bij rugpijn kunt ervaren zijn als volgt:

– Rugpijn die zeurend, beurs of stekend van aard is.
– Rugpijn die uitstraalt vanuit de onderrug naar de bovenrug, stuitje, billen en/of heupen.
– Stijf gevoel, minder goed en/of ver kunnen bewegen vanuit de rug, het gevoel dat de rug moet knakken.
– Afwijkend van de pijn bewegen tijdens bijvoorbeeld het lopen, opstaan uit bed of opstaan uit een stoel.

Hoe lang duurt rugpijn?

Indien je genoeg beweegt verdwijnen de klachten na gemiddeld 3 weken.

Wat is de oorzaak van rugpijn?

In vrijwel alle gevallen is een gebrek aan bewegen de oorzaak van rugpijn. Ons lichaam bestaat uit een verzameling van spieren, pezen, gewrichten, banden en allerlei andere structuren die ontzettend veel baat hebben bij beweging van het lichaam.

Wat kan ik doen tegen rugpijn?

De sleutel tegen rugpijn is eenvoudig: bewegen. Dit dient alleen wel op de juiste manier te gebeuren. In het door mij ontwikkelde programma ‘Vaarwel rugpijn’ geef ik je tal van oefeningen die je helpen om voor eens en voor altijd afscheid te nemen van jouw rugpijn.